Združenie priateľov prírody, Liptovské Sliače
Facebook YouTube

Z kuchyne poľovníka

GULÁŠ Z DIVIAKA

Ingrediencie:
2 kg diviačej lopatky, 1 kg cibule, 0,5 kg zemiakov, 300 g diviačej (bravčovej) masti, 0,7 l pohár leča, 2 lyžice drvenej rasce, 2 lyžice horčice, 2dcl červeného polosuchého vína, 1 dcl piva, 10 lyžíc červenej mletej papriky, 2 lyžice gulášového korenia, 2 lyžice mletých lesných húb, 2 hlavičky cesnaku, 2 lyžice majoránu, 5 lyžíc Maggi classik, 5 kociek masoxu, soľ, čierne korenie a chilli podľa chuti.

Postup:

Mäso si odblaníme, umyjeme, nakrájame na kocky. Do misky si pretlačíme 5 strúčikov cesnaku, rozmiešame s trochou mletého čierneho korenia a trochou soli, pridáme 5 lyžíc Maggi , 2 lyžice gulášového korenia a 2 lyžice horčice. Zmes vylejeme na mäso, dobre premiešame a necháme odstáť 12-24 hodín v chladničke.

Keď je mäso odležané, na drobno si nakrájame cibuľu, ktorú orestujeme do sklovita na masti, pridáme rascu, 3 lyžice mletej papriky a v rýchlosti speníme do červena a pridáme mäso, pozor, aby paprika neprihorela a nezhorkla!!!, mäso v hrnci premiešame a pridáme zvyšnú mletú papriku, dobre premiešame, zalejeme červeným vínom, chvíľku dusíme, mäso pustí šťavu, pridáme lečo a dusíme cca pol hodinu, potom zalejeme cca 2 l vriacej vody, v ktorej máme rozpustený masox, pridáme mleté huby a mäso varíme do polomäka, pridáme pivo, pretlačený zvyšný cesnak a chilli, včas dáme nakrájané zemiaky. Pred dovarením zemiakov pridáme podrvený majorán a môžeme zahustiť postrúhanými zemiakmi. Silu vývaru, hustotu, slanosť a pikantnosť je možné regulovať pridávaním po troške vriacej čistej vody až do požadovanej chuti. Guláš má znamenitú chuť až po cca 12 hodinách odstátia v chlade a opätovného zohriatia pre konzumáciu!!!

DOBRÚ CHUŤ!!!

 

PEČENÉ REBIERKA

Ingrediencie:
1 kg rebier z diviaka, 1 hlavička cesnaku, 1 lyžička drvenej rasce, 2 lyžice Maggi, 4 lyžice horčice, 2 lyžičky mletej červenej papriky, 1 dcl bieleho vína(najlepšie sladké),10 dkg slaniny v plátkoch, soľ a čierne korenie podľa chuti
Dresing na ľadový šalát: kyslá smotana, 2 strúčiky cesnaku, soľ, mleté čierne korenie...

Postup:
Cesnak, rascu, Maggi, horčicu, soľ a čierne korenie zmiksujeme do hladkej hmoty. Rebrá umyjeme, necháme odtiecť a celé namarinujeme hrubou vrstvou vopred pripravenej marinády. Rebrá prikryjeme a dáme do chladničky na 24 hodín. Po odležaní na rebrá navrstvíme na husto plátky slaniny, rebrá podlejeme 1 dcl bieleho vína a pečieme zakryté domäka, na konci odokryjeme, jemne slaninku zapečieme a podávame s posekaným ľadovým šalátom premniešaným s dresingom z kyslej smotany, cesnaku, korenia a soli, prípadne s opečenými zemiakmi.

DOBRÚ CHUŤ!!!

dnes je sobota, 27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, spln: 24. apríl 2024, dnes východ slnka: 05:25, dnes západ slnka: 19:55
 PoUtStŠtPiSoNe
14
1
2
Posled. štvrť
3
4
5
6
7
15
8
Nov
9
10
11
12
13
14
16
15
Prvá štvrť
16
17
18
19
20
21
17
22
23
24
Spln
25
26
27
28
18
29
30
-----
Počet návštev: 360273